İnfak (Bağış) “Allah’ın hoşnutluğunu elde etme amacıyla kişinin kendi servetinden harcama yapması, muhtaçlara aynî ve nakdî yardımda bulunması” anlamına gelmektedir.
İnsan fıtratı gereği sosyal bir varlık olması ve özünde var olan yardım severlik ile cömertlik duygularının karşılığı olan İnfakın insanlık tarihi kadar uzun bir geçmişe sahip olduğu söylenebilir. Bu yardımseverlik ve cömertlik duygularının bir karşılığı olarak Vakıflar kurulmuştur. İnsanlık tarihi boyunca kurulan vakıflar İslam’ın gelmesi ile ayrı bir anlayış kazanmış ve gelişmiştir. İslam anlayışı içinde gelişen Vakıf temellerini Kur’an’ı Kerimde yer alan sadaka, infak ve hayırda yarışmayı emreden ayetlere dayanmaktadır.
Vakfımız bu anlayış ile 1993 yılında EŞ-ŞEYH ES-SEYYÎD HACI HÂFIZ MUSTAFA UZGUR KARSÎ (ks) tarafından kurulmuştur. Vakfımız öncelik kuruluş amaçlarından biri olan Kur’an’a hâkim insanlar yetiştirmektir. Bu bağlamda Hayırseverlerin yardımları Hâfız Mustafa Uzgur Kur’an kursunda yetişen yatılı Hâfız erkek ve Hâfız kız talebelerimizin günlük ihtiyaçları, genel aile maddi yardımları, Hâfız Mustafa Uzgur Külliyesi genel ihtiyaçları ve İlim Faaliyetleri yürütülen Hâfız Mustafa Uzgur Kütüphanesi kitapları tedarik için kullanılmaktadır.
Bağışlarınızı yukarıda bulunan hesap numarasına yatırabilir ya da İstanbul Esenyurt da bulunan Vakfımızın genel merkezi ile iletişime geçerek bağışta bulunabilirsiniz.
Hesap ismi: '' Özgür Yardımlaşma Dostluk ve Eğitim Vakfı ''
IBAN Numaramız: TR54 0001 5001 5800 7304 5325 60 - (Vakıfbank / Bahçelievler Şubesi)
Destekleriniz ve yapmış olduğunuz bağışlar için şimdiden teşekkür ederiz.
Sözlükte “artma ve bereket” manalarına gelen zekât, terim olarak dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen nisap miktarında mala sahip olan Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadet çeşitidir.
Fitre ise Ramazan ayının sonuna yetişen, nisap miktarı kadar mala sahip bulunan her Müslüman'ın, ihtiyaç sahibi kimselere vermesi vacip olan mali bir yükümlülükdür.
Zekât ve Fitre Toplumda sosyal dayanışmayı güçlendirir, devletin ulaşamadığı ihtiyaç sahiplerine uzanarak kardeşlik duygularını besler.
Vakfımız 1993 yılından itibaren bu alanda faaliyetlerini devam ettirmektedir. Hâfız Mustafa Efendi’nin (ks) amaçlarından bir tanesi de bu yardım faaliyetlerini geliştirerek, daha fazla kimseye ulaştırmaktır. Vakfımız siz hayırseverler kardeşlerimiz sayesinde bu sayıyı her yıl yükseltmektedir.
Zekât ve Fitre yardımlarınızı yukarıda bulunan hesap numarasına yatırabilir ya da İstanbul Esenyurt’ta bulunan Vakfımızın genel merkezine gelerek verebilirsiniz.
Hesap ismi: '' Özgür Yardımlaşma Dostluk ve Eğitim Vakfı ''
IBAN Numaramız: TR54 0001 5001 5800 7304 5325 60 - (Vakıfbank / Bahçelievler Şubesi)
*İBAN numarasına yardım yapan kardeşlerimizin açıklama kısmına "zekat, fitre, sadaka, ya da genel bağış" yazmaları gerekmektedir.
‘’Zekât ve Fitre nisap miktarları ise her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.’’
Ramazan Kumanyası Nedir?
Ramazan ayı başta olmak üzere diğer zamanlarda da ihtiyaç sahiplerine verilmek için hazırlanan paketlere kumanya denir. İçerisinde temel ihtiyaçların bulunduğu (Bakliyatlar, yağ, şeker, tuz vs.) kolilere verilen isimdir.
Özgür Vakfı; 1993 yılında Mânevi rehberimiz Hacı Hâfız Mustafa Uzgur (ks)’un gayretleriyle ve yine onun önderliğinde kurulmuştur. Vakfın amaçlarının hayata geçirilmesine yönelik olarak, kuruluşundan günümüze kadar yardım faaliyetlerine devam etmektedir.
Zaman içerisinde ülkemizin hemen hemen her yerine yayılan temsilciliklerimiz ile sosyal hizmet alanında önemli, kapsamlı, örnek ve öncü çalışmalar ve hizmetler yapmaya devam ediyoruz. Bu hizmetlerden biri de Ramazan ayında ve diğer zamanlarda ihtiyaç sahiplerine kumanya dağıtımıdır.
Vakfımız bünyesinde -Türkiye genelinde 2021 yılı itibari ile ortalama 3200 kumanya- İstanbul ve Anadolu’da bulunan temsilciliklerimiz vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.
Kumanya bağışlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Kurban Nedir?
Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına kazanmak için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanları usulüne uygun olarak kesmeye ve bu amaçla kesilen hayvana Kurban denir.
Adak kurbanı: Kişi bazı durumlarda hayatından gerçekleştirmeye niyet ettiği bir işini, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu adadığı kurbana adak kurbanı denir.
Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usul ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalan zengin de yiyemez. Adak Kurbanlarının kesimi için Kurban Bayramı’nı beklemeye gerek yoktur. Adak kurbanı yılın her vaktinde kesilebilir.
Akîka Kurbanı: Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana denir.
Vakfımız her yıl hayır severlerin yardımıyla kurban bağışlarını, ihtiyaçlı ailelere ulaştırmak için Kurban organizasyonu düzenlemektedir. Vacip kurbanların yanında adak, akîka ve hayır kurbanı bağışlarıyla alınan kurbanlar, anlaşmalı kesim yerleri ile usulüne uygun olarak kesim yapılmaktadır. Yıl içerisin de yapılan adak, akîka ve hayır kurbanı bağışlarıyla Vakfımızın temsilcilikleri vasıtası ile ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmaktadır.
Kurban organizasyonu programımız ve yıl içerisinde yapılan bağış kurban kesimleri kapsamında kurbanınızın kesilmesinin ardından Kurban bağışı esnasında verdiğiniz cep telefonu numarasına kurbanınızın kesim videosu ve SMS bilgilendirme mesajı gönderilmektedir.
*Siz Değerli Hayır Severlerin özellikle İBAN yolu ile yapılan bağışlarınızda isim, soy isim ve telefon numarası bilgilerini doğru girmeniz önem arz etmektedir.
Vakfımız hayır severlerin yardımıyla 2021 yılı itibari ile İhtiyaçlı ailelere ortalama 9.5 ton et yardımı faaliyeti gerçekleştirmiştir.
Kurban organizasyonu programına destekleriniz ve bağışlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Kurban niyetiyle, hesap numaramıza yaptığınız bağışlarda kurban kesme Vekaletiniz için ayrıca Vakfımıza arama yapmanız gerekmektedir.
Özgür Vakfı İletişim: 0212 620 29 52
Kurban organizasyonu ile ilgili gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan ve Vakfımızın Ana sayfasından takip edebilirsiniz.
‘’ KURBAN HİSSE FİYATLARI HER YIL SİTEMİZDE YAYINLANMAKTADIR.’’
Özgür Vakfı bünyesinde Kurulan Hâfız Mustafa Uzgur Kur'an Kursu 2010 yılından önce Yeşil Camii (Hâfız Mustafa Uzgur Külliyesi) bünyesinde hâfız yetiştirmeye başlamıştır.
2010 yılından itibaren Hâfız Mustafa Uzgur Erkek Kur’an Kursu olarak hizmetlerine devam etmiştir. Bu bünyede daha sonra 2019 yılında Kız Kur’an Kursu ve Özgür Minikler adıyla kreş açılmıştır.
Hâfız Mustafa Uzgur yatılı erkek Kur’an kursu toplam 46, kız Kur’an kursu 34 Özgür minikler kreşi ise hem İstanbul Esenyurt hem de Kars ilimizde bir şubesi ile 40 öğrencilik kapasiteyle bu yolda eğitim almak isteyenlere hizmetlerine devam etmektedir.
Hâfız Mustafa Uzgur Erkek Kur’an Kursu 2010 yılından 2022 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığımızın yapmış olduğu hâfızlık sınavlarına girerek toplamda 67 öğrencimiz resmi-icazetli belgelerini almaya hak kazanmışlardır. Mezun öğrencilerimizden 31 tanesi Türkiye’nin çeşitli illerinde İmam-Hatiplik görevlerini icra etmeye devam etmektedir. Öğrencilerimizden 6 tanesi İslami İlimler Fakültesinde diğerleri ise orta okul ve lise öğrenimlerine devam etmektedir.
Hâfız Mustafa Uzgur Kız Kur’an Kursu ise 2019 yılından 2022 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu hâfızlık sınavlarına girip toplamda 13 öğrencimiz resmi-icazetli belgelerini almaya hak kazanmışlardır. Mezun olan öğrencilerimiz orta okul ve lise öğrenimlerine devam etmektedir.
Vakfımız, her yıl maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere veya sınavlarda belirli derecelere giren öğrencilerimize, orta ya da yüksek öğrenimlerini sürdürebilmeleri için vakfımızın bütçesi dahilinde yıllık belli sayıda kişiye maddi yardım (Burs) imkanı sağlamaktadır.